juliaochkumba.blogg.se

Judendomen, islam och kristendomens syn på gud och människan.

Publicerad 2013-04-24 19:19:00 i Allmänt

 
 

Människan:

I Bibeln står det mycket att man ska behandla andra som man själv vill bli behandlad och om att man ska älska sin näste så som man älskar sig själv. Så dom ser det goda i alla människor och ser anledningar till att dom var värda jesus offringar. Dock så om en person inte uppfyller detta genom att tex vara girig så kan bli förlåtna utav Gud.

Gud:

Dem tror på Gud som treenig, att hen har tagit olika skepnader för att visa hens folk vem hen är och lära dem om kristendomen. Gud är som en vän,bror/syster,pappa,mamma man kan prata om vad som helst med hen genom bön och hen lyssnar alltid. Även anledningen till att jag använder ordet hen är för att självaste gud kan faktiskt vara en kvinna eller åtminstonde gestalta sig som en.

 

Människan:

Enligt Islam så är människan Allahs(deras gud) avbild, han har skapat människan med förnuft att kunna skilja på gott och ont. Men som i kristendomen kan varje person någon gång falla för frestelsen och då kan man be Allah om förlåtelse för att han är barmhärtig. Att vara troende islam innebär att kvinnan och mannen har  olika uppgifter i livet tex kvinnan ska ta hand om hushållet och barnens uppfostran medans mannen ansvarar för familjens religon och ser till att alla följer plikterna samt försörja familjen. Dock en plikt som dom båda delar är att dom ska hjälpa sina medmänniskor att skapa goda levnadsvillkor.

Gud:

Islams syn på gud är lik den kristna, dem är en monoteistisk religon. Dom tror att Allah/gud är hela världens gud och att han är allsmäktig. Allah är Gud på arabiska därav kan det lätt bli förvirring att dem tror på en helt annan gud. Allah beskivs som allsmäktig,allvetande och barmhärtig han har skapat allt som man kan se omkring sig. Allah är som inom kristendomen så stor och mäktigt så man kan inte avbilda honom för det vore en underkastelse då människan jämfört med Allah är liten och obetydlig. Man avbildar honom i oändliga kompliserade former som visar hans storhet. 

Människan:

Enlight judendomen är människan född med fri vilja och kan välja mellan Guds goda liv eller det onda livet. Människan är Guds avbild och har ett ansvar att föra den goda skapelsen vidare. Kristendomen och Judendomen delar ungefär samma syn på människan.

Gud:

Judendomen är en monoteistisk religion, som dom andra religonerna tidiagare har även deras Gud skapat universium och människan. Judarna kallar gud för Jahve vilket betyder Herre. Som tidigare är Gud allsmäktigt,barmhärtid och allvetande, Han älskar sitt folk och man människorna kontaktar Gud genom olika böner.

 

 
Jag har valt dessa tre religonerna pga att dom faktiskt är väldigt lika, alla tre är monoteistiska och delar tron på samma Gud även fast dom använder olika namn och har olika tankar om hen. Man kan se dom uppenbara skillnaderna i texten ovan men sedan tycker jag att i grunden har dom ungefär samma tro, denna tolkas självklart på olika sätt utav varje folk.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela