juliaochkumba.blogg.se

Kristendomen.

Publicerad 2013-04-16 18:29:00 i Allmänt

 
Kristendomen är den största världsreligonen med cirka 2 miljoner anhängare.
Kristendomen tror på endast en gud som skapade världen och är dess herre. Gud gav oss hans folk hans enda son jesus kristus, Jesus är grunden i kristendomen. Hans liv, död samt födelse tillhör kristendomens största högtider som har spridit sig till dom nyare religonerna och dom speglar dom på sitt eget sätt för att ge deras folk samma upplevelser som dom kristna får tex hummanismen. Jesus handlingar och ord är en stor del utav kristendomens heliga text bibeln. 
 
Det finns flera olika kristna inriktningar, de tre största är den katolska kyrkan, den ortodoxa kyrkan och den protestantiska kyrkan. 
 
Några viktiga regler inom kristendomen är dom tio budorden. Dessa står skrivna i bibeln som är kristendomens heliga skrift. Bibeln består utav Gamla Testamentet och Nya testamentet, Det Gamla Testamentet är en helig skrift både för judar och kristan. Den består av 39st böcker och i dem kan man läsa om hur tex Gud skapade världen och om Moses. Det Nya Testamentet är endast dem kristnas heliga skrift och den innehåller 27st böcker. I denna kan man bland annat läsa om jesus liv; den sista måltiden och korsfästelsen.
 
 
Kristendomen handlar inte bara om religon utan även om hur vi behandlar oss själva och våra medmänniskor. Det är helt naturligt att göra fel och alla kommer någon gång göra det och då ger Gud en chans att börja om på nytt och förlåta ens misstag. Därför är den Gyllende regeln väldigt viktig för kristna personer, den gyllernde regeln säger: 
 
Denna regel finns även med i bibeln, därav matt 7:12
 

Dom kristna kallar sig själva för monoteismer men musllimer och judar anser att dom inte kan vara det pga att Kristendomens Gud är treening. Dem anser att det är emot monoteismen att tro på tre gudar men eftersom fadern sonen och den heliga anden är guds olika skepnader så anser dem att dom endast har en Gud. 

Fadern, sonen och anden bildar tillsammans Gud. 

Det är viktigt att utrycka sin tro i kristendomen, man kan göra det på många sätt men förutom att leva efter bibelns regler så kan man gå till kyrkan vilket är kristendomens heliga byggnad. Vid en vanlig gudstjänst läser oftast prästen ut bibeln och predikar om olika saker, man sjunger salmer och tar även nattvard. Nattvard är en rituell måltid som Jesus gjorde kvällen innan hans korsfästning tillsammans med sina lärjungar. Vid Nattvarden i kyrkan så får man en bit bröd som förmedlar jesus kropp och lite vin som förmedlar jesus blod. 

Man firar även dop (då man välkommnas till världen och till kristendomen) och även begravning då man tar förväl och sänder den avlidne till guds himmelrike. Konfimation och bröllop är även två större tillställningar i kyrkan. 

Några högtider som firas inom kristendomen är jul,påsk,kriti himmelsfärd och pingst, tex Juldagen firas till minne utav Jesus födelse och långfredagen och påsk till minne utav Jesus död och uppståndelse. Vid högtider i kyrkan så sjunger man ofta och låter barnen få ha en stor del utav gudstjänsten.

Kristna Katoliker lever oftast mycket hårdare efter bibeln och dem har en djupare tro än Protestanter. De har striktare regler och det är extremt viktigt att följa dessa. 

Kristna Protestanter är inte lika strikta deras tro inte lika djup som en Katoliks dem har heller inte lika många regler men dom firar ungefär samma högtider. Katolikerna har tex flera konfimationer.

Kristendomen skilljer sig runt om i världen, alla utövar sin tro på lite olika sätt men något som är gemensamt för alla kristna är att man ska behandla sina medm

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela